Expand 10A Community Living Center (CLC)

Carl Vinson VA Medical Center – Dublin, GeorgiaCLC

This project will construct a 16,852 gross square foot addition onto existing Community Living Center (CLC) located on Building 10A.  Project will also renovate 1,158 departmental gross square foot of the existing CLC, in the immediate area where new construction abuts to existing.

Twenty-nine (29) additional surface parking spots will be added to support visitor and employee parking needs.  The new construction will provide 15 additional single occupancy beds to the CLC neighborhood, allowing for decompression of existing double occupancy beds.  Project does not increase authorized bed levels.  A porch/deck, with awning, will be constructed off the recreation/dining room.  An outside bathroom will be added to the outside picnic shed.

Design is in accordance with all applicable VA Design Guides and meet ASHRAE/SMACNA standards for these types of systems.

Design is to achieve an energy consumption level that is 30% below the level achieved under ASHRAE Standard 90.1-2004.

Community Living Center Expansion and Renovation

Community Living Center - CourtyardH.H. McGuire VA Medical Center

Richmond, Virginia

Size:  26,000 sq. ft.

Renovation and expansion of the existing Community Living Center (CLC) at the H.H. McGuire VAMC project includes the addition of a new specialty care Community Living Center and coordinated Community Living Center Master plan to align each of the hospital four (4) CLC wings and maintain their 100 bed designation.  The design also include a section for dementia patients.

The facility’s addition will be private patient rooms with individual bathing facilities, activity rooms, group therapy rooms, and family meeting spaces to implement and enhance Cultural Transformation Concepts.  The existing CLC is upgrading the existing patient rooms to meet current design standards and correct deficiencies identified in the current VA Planning Guidelines, Physical Security requirements, and projected workload statistics.

The new 12 bed CLC and master plan will develop a signature entry for each household on the hospital campus and neighborhood and community spaces will aligned to improve wayfinding and operational functions between houses.

The CLC addition design utilizes the VA’s space planning criteria and supplemental design guides to optimize the resident’s experience while maintain VA CLC requirements.  The VA’s Cultural Transformation program will incorporate the current CLC’s commitment to the Eden Alternative method of care through landscaping, site design, architecture, space planning and interior design.

Services providing:

  • Programming
  • Schematics
  • Design development
  • Construction documents
  • Technical specifications
  • Construction period services
  • Site visits
  • Cost estimates
  • As-built documents
  • All other design services required

Building 6 – Energy Model

Aleda E. Lutz VA Medical Center

Saginaw, Michigan

Aleda E. Lutz Saginaw, MI

Aleda E. Lutz – Building 6
Saginaw, MI

The Veterans Administration constructed Building 6 on the Aleda E. Lutz campus in Saginaw, Michigan to achieve a Leadership in Engineering and Environmental Design (LEED) rating of Silver.  The building included energy efficient lighting (light emitting diode & compact fluorescent, occupancy sensors), heating ventilation and air conditioning (connection to central heating plant 12 EER roof top cooling, energy management system) and insulation (3” isoboard, R-21) walls and roof. Total square feet – 7,318

Design-Aire Engineering (DAE) provide building simulation to determine if modifications to the Aleda E. Lutz Veterans Administration Medical Center reduced energy costs sufficient to qualify for Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) accreditation

Building 6

DAE determined renovations to the lighting, heating, air-conditioning and building envelope systems reduced energy consumption and cost by 24% and thereby qualify for 9 points toward LEED Silver accreditation.

Community Living Center (Dining, Laundry, & Bathroom)

Alvin C. York VA Medical Center

Murfreesboro, Tennessee

Size:  4,885 sq. ft.

Designing a homelike environment, providing common areas for patients (residents) and families to relax and meet.  Total renovation is 4,885 square feet with surrounding areas receiving minor upgrades (finishes) so space is integrated and flows.

The Alvin C. York VA Medical Center in Murfreesboro, TN sought to renovate its existing Community Living Center (CLC) to better meet the need of its residents and staff.  Currently a three wing unit, with over 40 double bed rooms the existing CLC functioned as inpatient unit with inadequate space to accommodate dining, activities, and staff flow.

Following the VA’s Cultural Transformation initiative, the design team renovated the existing core space to include improve department functions.  The new design implemented resident dining with new nutritional operations for meal service.  Living and dining room spaces were optimized to switch functions with minimal disruption to daily operations.

The large Nurse Station units were decentralized to create a more home-like environment and the staff multi-purpose reworked to make room for expanded patient space to include the dining, lounge, and nourishment center.  The new nurse’s stations was relocated improving security and monitoring of resident.  The scope of work also includes upgrades to Laundry facility, bathing, administration, medication, and multifunction storage areas.

Relocated existing low voltage systems (nurse call, IT, Security, Fire Alarm).

Surrounding areas will receive minor upgrades for continuity.Community Living Center 2

Work includes:

  • Mechanical
  • Electrical
  • Controls
  • Data/communicationsCommunity Living Center 1
  • Plumbing
  • Demolition
  • Life safety
  • Fire alarm/sprinkler systems
  • Interior design and architectural

Theater HVAC & Building Envelope Project B47

Marion Veterans Administrative Medical Center (VAMC)

Marion VAMC - Theater

Theater

Marion, Indiana

Built in 1880, many of the historical components of this theater are in need of restoration, including the HVAC, wood windows and doors, brick masonry, and roofing.  Additionally, the original stage and seating will be restored.

The 100+ year old, 8,600 square feet building remodel included:

  • New windows and doors
  • Envelope insulation
  • HVAC replacement
  • Lighting upgrade
Outside of the Theater

Building from the Outside

The heating only, single pipe steam system was replaced with a high efficiency 2-pipe fan coil system with cooling provided by a 150-ton air-cooled chiller.  A dedicated outside air-unit provided neutral ventilation air through existing exhaust ductwork that was cleaned and reused for the supply air.

Size:       8,600 square feet

Veteran Affairs Medical Center – Danville, Illinois

Danville Illiana Health Care

Domestic Water Distribution System
domestic water distribution system

Veteran Affairs Medical Center – Danville, IL Danville Illiana Health Care System

Professional Services:  2008

Completed:  2012

DAE’s Role:  Project Manger, Mechanical and Electrical Engineer

DAE designed and oversaw construction of the Danville Illiana Health Care System for the replacement of the domestic water distribution system.  Aside from water distribution, a key requirement was the site coordination with 100 plus years of underground piping and obstructions, which DAE successfully accomplished.  This project was divided into three phases.

 

Roudebush Veterans Administration Hospital

Chiller Plant

Roudebush VAMC – Chiller Plant

Chiller Plant Addition

This project provide for the addition of 2,400 tons of chiller capacity to the existing chiller plant.  This included (2) 1,000 ton (4,460 volt), (1) 400 ton chiller (4,460 volt), an additional cooling tower cell, and new chiller and cooling tower pumps.  A key facet of this project was the necessity to provide this additional chiller capacity in a manner that met hospital acoustical level standards.

Also, included with this project was the efficient integration of the staging of chillers for efficient use during part load operation.

Estimated cost of this project as $1.2 million, but actual cost came in significantly under the estimate due to creative use of Victaulic piping connections suggested by Design-Aire Engineering, Inc. (DAE) for Phase I installation that was mostly reusable under the subsequent Phase II installation designed by DAE.